Stress & Burn-out

Veel mensen hebben te maken met verschillende vormen van stress. Ze kunnen ontstaan door de combinatie werk & privé, sociale druk, over- of ondergewicht, weinig zelfvertrouwen, relaties, vermoeidheid, etc. Stress kan je zowel mentaal als fysiek uit balans brengen. Je hebt positieve en negatieve stress. Positieve stress is de reactie die zorgt dat we de uitdagingen in ons leven aankunnen. Negatieve stress is de reactie van het lichaam die op korte termijn onze overlevingskansen vergroot. Op lange termijn is negatieve stress schadelijk voor de gezondheid.

Burn-out is dé beroepsziekte van deze tijd. Burn-out wordt vaak verward met overspannenheid. In tegenstelling tot overspannenheid bouwt burn-out zich geleidelijk op en hebben de klachten een chronisch karakter. Bij overspannenheid zijn er vaak één of meerdere aanwijsbare oorzaken in het recente verleden, terwijl burn-out veroorzaakt wordt door jarenlange overbelasting. Er is een disbalans ontstaan tussen draaglast en draagkracht, waardoor je geleidelijk aan je reserves opmaakt.

Een belangrijk kenmerk van mensen die burn-out raken is dat ze uitermate vastberaden zijn om koste wat kost hun doelen te halen en dat ze een enorme wilskracht hebben. Ze zijn vaak zeer loyaal, betrokken, verantwoordelijk, zorgzaam en werken hard. Maar juist die wilskracht weerhoudt mensen ervan om het tij te keren. Het gevolg is: fysieke, mentale en emotionele uitputting, schaamte, vertwijfeling over eigen kwaliteiten, afkeer en vervreemding van werk en uiteindelijk een machteloos gevoel.

Een burn-out heeft sterkere symptomen dan overspannenheid. Als de stress gerelateerde klachten die je hebt al langer dan een half jaar duren én je voelt je geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput, dan zou dat kunnen wijzen op een burn-out. De aanleiding is vaak een combinatie van factoren in je privésituatie, werksituatie en van je persoonlijkheid. Stress heeft niet alleen een psychische, maar ook een lichamelijke component. Ook daar wordt tijdens de consulten aandacht aan besteed.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Allereerst handvatten om erger te voorkomen
  • Bewustwording van de aanleidingen en oorzaken van je stress en/of burn-out
  • Op tijd herkennen van signalen die duiden op stress
  • De invloed van je gedachten op je gedrag en gevoel

Met als resultaat

  • Je krijgt inzicht in je persoonlijke stressoren en energiebronnen
  • Je herkent de eerste signalen van stress en weet daarop actief in te grijpen
  • Je dagelijks functioneren is verbeterd
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen
  • Je raakt overtuigd van je eigen kunnen
  • Je hebt de regie weer zelf in handen!

Om te beginnen is het belangrijk de accu weer op te laden. Zelf kun je je conditie verbeteren door op tijd naar bed te gaan, niet teveel alcohol te drinken, weinig producten met suiker te eten, ontspannende activiteiten te doen en iedere dag tenminste 20 minuten te bewegen. B.v. een stukje wandelen of Chi Neng Qigong.

Heb je het gevoel dat je aan het opbranden bent? Of ervaar je stress en wil je voorkomen dat je opbrandt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.